Wykonanie:

Żeberka umyć i pokroić na mniejsze porcje, posypać przyprawami. Przygotować marynatę z kilku łyżek oliwy, octu winnego, ketchupu, miodu oraz dodać 2-3 łyżki przyprawy maggi lub sosu sojowego. Zostawić na kilka godzin w lodówce (najlepiej na całą noc). Następnie piec w naczyniu żaroodpornym lub rękawie foliowym przez 1 godzinę i 15 minut (tak aby były miękkie, czas pieczenia trochę można wydłużyć) w temp. 180oC. Pod koniec przyrumienić poprzez odkrycie naczynia. Podawać z ziemniakami albo kaszą i surówką lub kiszonymi ogórkami. Tak przyrządzone żeberka są smaczne, kruche i chrupiące.

 

Składniki:

  • 1-1,5 kg żeberek (najlepiej tzw. paski),
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa ziołowa lub warzywna,
  • do marynowania: olej, ocet winny, ketchup łagodny, miód, przyprawa maggi lub sos sojowy.