Wykonanie:

Schab pokroić na kotlety i bardzo cienko rozbić. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć. Dodać kapustę kiszoną odciśniętą z soku i pokrojoną. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, wcześniej wypłukać. Następnie, dodać drobno pokrojone i przesmażone wcześniej pieczarki. Wszystko razem podsmażyć i doprawić solą i pieprzem. Farsz rozkładamy na całym rozbitym kotlecie, zwijamy w rulon i spinamy wykałaczką. Obtaczamy w mące i smażymy na tłuszczu. Układamy w naczyniu, podlewamy wodą i dusimy jeszcze przez 20-30 minut, na koniec podlewając trochę śmietaną. Tak przygotowane zrazy są miękkie i soczyste, bardzo aromatyczne i smaczne.

 

Składniki:

  • ½ kg schabu bez kości,
  • ½ kg kiszonej kapusty,
  • 30 dkg pieczarek,
  • 1 cebula,
  • przyprawy: sól, pieprz, olej lub smalec do smażenia (lepszy jest smalec), mąka do obtaczania, śmietana.