25 października 2018 r. w Dźwirzynie k/Kołobrzegu odbył się Piknik Wieprzowy - Pomorski sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Celem było promowanie wśród konsumentów spożycia polskich produktów żywnościowych, w szczególności przetworów i produktów z mięsa wieprzowego oraz zwiększenie ich udziału w codziennej diecie.

Uczestnicy wydarzenia otrzymali ulotki a także broszury zawierające informacje o roli mięsa a zwłaszcza białka, minerałów i witamin w codziennej diecie, o optymalnych sposobach przygotowania dań mięsnych, o sposobach oceny jakości mięsa wieprzowego.  

Do degustacji przygotowano: żeberka wieprzowe z komina, karczek wieprzowy z grilla, kotlety schabowe, kotlety mielone, pulpety w sosie koperkowym, spaghetti z mięsem wieprzowym z sosem pomidorowym, smalec z ogórkami, kiełbasę z czosnkiem niedźwiedzim oraz kaszankę.

Obsługa stoiska oraz hostessy informowały uczestników pikniku o walorach mięsa wieprzowego i potrzebie jego obecności w codziennej diecie, a także zachęcały do odwiedzania stoiska.

Uczestnicy Pikniku, którzy chcieli wykazać się wiedzą na temat wieprzowiny, wzięli udział w quizie. W imprezie uczestniczyły dzieci, dla których także zorganizowano konkursy. Laureaci wszystkich konkursów otrzymali specjalnie przygotowane nagrody rzeczowe.